Goal doelman Ameide kost VVAC 1 de overwinning

Datum

22 september 2018 15:00

Accommodatie

Onbekend

De supporters hadden zich al weken verheugd op de opening van het nieuwe voetbalseizoen. Ameide was dusdanig versterkt en zou hoge ogen kunnen gaan gooien. Het gepromoveerde VVAC had na een aantal prima bekerwedstrijden zin in de hernieuwde kennismaking met de derde klasse. Maar de derby viel tegen en eindigde in een flauw gelijkspel. Mede dankzij een late goal van Ameide-doelman Ruud de Groot.

"In mijn eerste voetbaljaar onder trainer Frans van Oort was ik voetballer, toen scoorde ik mijn laatste doelpunt", herinnerde een gelukkige De Groot (33) zich. "Achteraf kwam ik er pas achter dat er nog best lang te spelen was (minuut 82 - TS). Het scorebord deed het niet en ik had geen idee hoeveel minuten nog gespeeld moesten worden. Voor de gein vroeg ik bij een corner of ik mee naar voren mocht. En toen de trainer toestemming gaf, ben ik mee gegaan. Hij zat er goed in..."

Geen lolletje
Ameide-oefenmeester Gert-Jan Westerhout, die vond dat zijn team teveel meeging in het fysieke spel van de tegenstander, zag het niet als een lolletje. "Van VVAC moet je thuis winnen. Ruud is kopsterk en heeft ook een goede trap. Bewust gaf ik hem opdracht om bij onze zoveelste corner op avontuur te gaan. Jammer dat we na die gelijkmaker niet vol voor de winst zijn gegaan."

Met die tactiek begon Ameide overigens wel aan de wedstrijd. De openingsfase was voor de thuisploeg. Martijn van der Zijden kreeg na vijf minuten al de eerste kans. Maar ook Bas de Kruijk was met een heerlijke lob van een meter of 40 dichtbij de openingstreffer. Mathijs de Hoop was net op tijd om de 1-0 te voorkomen. VVAC kwam door een snelle omschakeling, Tom den Besten werd teruggehaald naar de rechterflank, meer en meer in de wedstrijd. Mark Wemmers had tien minuten voor rust ook de openingstreffer op de schoen.

Buitenkant paal
Na de warme thee nam Ameide weer het voortouw, maar veel meer dan een groot aantal hoekschoppen en een bal op de buitenkant van de paal van Sam Versluis leverde het initiatief niet op. Sterker nog, VVAC kwam onverwachts op voorsprong. Op het uur kopte Rick Damsteegt een scherpe voorzet van Mark Wemmers keurig achter doelman De Groot.

Ameide ging meer risico nemen. VVAC counterde aanvankelijk een paar keer gevaarlijk, maar zakte van lieverlee steeds verder in. Tom den Besten kwam niet meer in zijn geliefde spel, Bart Koomans stond volledig geïsoleerd en Mark Wemmers werd steeds onzichtbaarder. Ook met de invallers Nick Lakerveld en Wilco Slob kreeg VVAC het spel niet meer in handen.

A la Willem Looijen
Ameide ging in de slotfase op zoek naar de gelijkmaker. De prima ingevallen Harm Harteveld zag een kwartier voor tijd zijn schot net overgetikt worden door Mathijs de Hoop. Met een uitstekende Jelle de Wit aan het hoofd van de stugge en vooral compacte verdediging leken de gasten toch met de driepunter aan de haal te gaan. Maar men had buiten keeper Ruud de Groot gerekend. Na een corner kwam de bal voor de voeten van Bas de Kruijk. Toen zijn schot werd gekeerd, was de rebound voor de ex-doelman van Kozakken Boys, SteDoCo en Nivo Sparta. Ongetwijfeld goed gekeken naar oud-ploeggenoot Willem Looijen, knalde De Groot onberispelijk de 1-1 binnen.

Punten sprokkelen
Collega Marten Boverhof treurde niet al te lang om de late gelijkmaker. "Een zeer onverwachte actie, zo ruim voor het laatste fluitsignaal. Maar ik ben blij met een punt, we stonden goed en hebben weinig kansen weggegeven. Een punt pakken in en tegen Ameide is een prima resultaat en bovendien zijn we na de eerste wedstrijd gelijk van de nul af. We zullen het hele seizoen punten moeten sprokkelen en dit is de eerste. Volgende week komt Schelluinen op bezoek. Dan zal het aanvallend beter moeten, maar vandaag ben ik tevreden."

(bron: Regio-Voetbal)